Contact

VA Outpatient Clinic

Patient-Centric Approach Fosters Healing Environment

As the first major clinic to be developed by the Veterans Administration in Austin, the proposed 200,000 sf Austin VA Outpatient Clinic has been designed to accommodate the healing needs of many.  RVi worked closely with the clinic’s architect to incorporate the Planetree Model of patient-centric design, developing design concepts for extensive outdoor gardens that promote faster healing, accommodate patients, family, friends, and clinic staff more comfortably, encourage interaction, incorporate public art and sculpture, and foster enjoyment of the outdoors.

Enveloping three sides of the multi-story clinic, the gardens include dining terraces, a labyrinth and sundial plaza, children’s play area, a contemplative garden, and private staff break terrace. Common to all new federal facilities, design for security is central to the concept; the gardens discreetly integrate berms, walls, fencing, lighting, cameras, and bollards.

Team