Contact

Baylor Medical Center at McKinney

Artful Outdoor Design Helps Patients De-Stress

This project involved the master planning and design for phase one of McKinney’s new Medical Center located at the northwest corner of FM 1461 and West University Drive. Working alongside RTKL Architects, we prepared a conceptual site plan that provided two site entrances connecting the hospital’s main entrance, a medical office building entrance, and a vehicular/pedestrian emergency entrance. Linear parking islands with carefully designed walkways provide easy access from parking to hospital entrances.

Our team created a main entrance lobby floor pattern that extended outside and southward across drop-off areas and the main parkway driveway. Just west of this entrance, a sunken, lower level cafeteria courtyard was created with an arched, shaded dining terrace along with a cozy fire pit seating area at the base of the sloping lawn. Pleasant views, framed with flowering trees and colorful shrub masses, were created up the sloping lawn from key public spaces of the building. Just northeast of the building’s corridors is a new healing garden, complete with shaded seating areas, perennial gardens, and a terrace. This colorful garden, offers a relaxed, quiet healing space for both patients and families to enjoy during a stress-filled time in their lives.

sg